Skift oliefilter

Hvorfor skal man skifte oliefilteret?

Det er vigtigt at sørge for, at din bil ikke mangler olie. Olien er nemlig med til at smøre motorens små dele, så de på letteste vis arbejder sammen. Dermed forhindrer olien også, at motoren overopheder, og i værste fald brænder sammen. Læs mere om hvad der kan ske, når bilen mangler den sidste olie her


Da olien spiller en essentiel rolle for motorens funktion, er det derfor også vigtigt, at partikler og småsten ikke forvilder sig ind til olien og manipulerer med den. Oliefilteret spiller i denne forbindelse den helt afgørende rolle, og er derfor også en vigtig del af vedligeholdelsen af din bil.

oliefilter


Her finder du en guide til, hvordan du skifter oliefilteret på din bil:

 1. Som det allerførste skal din motor drænes for olie, da det ellers ikke er muligt at skifte filteret. Dette gøres ofte i sammenhæng med olieskift, hvori olien alligevel bliver drænet fra bilen. (Se evt. her, hvordan du skifter olien på din bil.)

 2. Når olien nu er væk, burde dit oliefilter komme til syne på selve motorblokken. For at få det gamle oliefilter væk, er det en god idé at anskaffe sig en oliefiltertang. Tangen gør det lettere at få filteret af, og på samme tid sviner det ikke nær så meget.

  Dog er det ikke en nødvendighed, da du også kan bruge en helt almindelig skruetrækker, som du fører ind midt i filteret, hvorefter filteret gerne skulle løsne sig. Det er i denne forbindelse, at der kan sidde små olierester som kan svine lidt, så det er en god idé at have noget tøj på, der gerne må blive beskidt.

 3. Når du nu har fået filteret af, skal du være opmærksom på, at der mellem selve filteret og motorblokken sidder en lille gummiring.
  Det er vigtigt at sørge for, at gummiringen kommer med af, da den ellers kan være skyld i, at det nye filter ikke slutter tæt og kan dermed risikere, at olien lækker ud til motoren.

  Hvis du har brugt en skruetrækker til at få filteret af med, kan du også bruge den til at få gummiringen af med. 

 4. Den nye gummiring skal nu påføres. For at gøre det lettere for dig selv, er det en god idé at smøre en lille smule olie på den nye gummiring. Det gør, at den glider lettere på, og du derefter kan skrue selve filteret fast uden besvær. HUSK dog ikke at skrue det for hårdt fast, da du kan risikere at ødelægge gevindet.
   
 5. Du er nu færdig og har monteret det nye oliefilter. For at skåne miljøet, er det en god idé at aflevere det gamle oliefilter på en genbrugsstation, så andre potentielt kan få gavn af det. 

 6. Som sidste led er det en god idé lige at tjekke om olien kommer til at lække. Det gør du ved at hælde ny olie i, tænde bilen og tjekke om det løber noget ud. Hvis ikke der gør det, kan du nu roligt køre rundt, med sikkerheden om, at dit oliefilter og mængden af olien på din bil ikke fejler noget. 

 7. Hvis du skulle have glemt proceduren, af skift oliefilter til næste gang - så på gensyn om en 15.000 kilometers køretur - god fornøjelse. 

Få hjælp hvis du er i tvivl

Hvis du føler behov for vejledning, kan du med fordel droppe forbi vores gør-det-selv værksted. Her kan du få hjælp af kyndige mekanikere, der vil kigge dig over

skulderen og vejlede dig, så du næste gang er selvsikker nok til at skifte oliefilteret selv.